Szaszłyki

Jak najlepiej wykorzystać patyczki do szaszłyków - oczywiście przydządzając przepyszne zaszłyki z przepisu poniżej. Oto przepis na przygotowanie pysznych szaszłyków z mięsa na drewnianych patyczkach. Ten przepis jest bardzo prosty i pozwala na przygotowanie smacznych i soczystych szaszłyków, które świetnie sprawdzą się na grillu.

Składniki potrzebne do przyrządzenia szaszłyków na patyczkach:

  • 500 g mięsa (np. kurczak, wieprzowina, wołowina) – pokrojonego na kawałki
  • 1 zółta średniej wielkości cebula – pokrojona na większe kawałki tak aby dało się ją nawlec na patyczki
  • 1 papryka czerwona – pokrojona na takie grubsze większe kawałki możliwe do nadziania na patyczki
  • 1 papryka żółta – pokrojona na większe kawałki
  • 1 ząbek świerzego czosnku – drobno posiekany (do przyprawiania szałyów na patyczkach)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek w celu zachowania miękkości
  • Sok wyciśnięty z jednej świeżej cytryny dla podkreślenia smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (szuszonej)
  • 1 łyżeczka zmielonego suszonego oregano dobrej jakości
  • Odrobina soli i szczypta pieprzu do smaku według gustu
  • Drewniane patyczki do szaszłyków – namoczone wcześniej w wodzie przez co najmniej 30 minut tak aby sie nie zapalały podczas pieczenia

Przygotowanie mięsa (gatunek zależny od naszych preferencji) na szaszłyki na patyczkach: Najpierw pokrój mięso na kawałki o zbliżonym rozmiarze według gusry, co ułatwi równomierne grillowanie. Przygotowanie pysznej marynaty na szaszłyki: W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, słodką paprykę w proszku, suszone oregano, sól i pieprz. Marynatą możesz również doprawić według własnych upodobań, dodając inne przyprawy, które lubisz. W jaki sposób marynować mięso zanim nadziejemy je na patyczki do szaszłyków? Marynowanie mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego wygląda i przebiega podobnie - Wpierw wymieszaj mięso z marynatą, tak aby kawałki mięsa były równomiernie pokryte. Pozostaw mięso w marynacie przez co najmniej 30 minut. Im dłużej marynuje się mięso, tym bardziej będzie soczyste i aromatyczne.

Składanie szałszłyków czyli nadziewanie elementów składowych na patyczki do szaszłyków: Starannie należy nakładać na drewniane patyczki naprzemiennie kawałki mięsa, cebuli i kawałki papryki. Możesz również dodać inne warzywa według własnych preferencji, takie jak pomidory czy bakłażany oraz inne warzywa a nawet owoce (popularne jest przekładanie ananasem ale podobnie jak w przypadku pizzy nie każdy to lubi). Jak grilować szaszłyki na patyczkach - otóż grillowanie szaszłyków zaczyna się od rozgrzania grilla do średniej temperatury aby uniknąć wstępnego nadpalenia mięsa. Następnie umeść szaszłyki na grillu i grilluj przez około 10-15 minut (czas zależy od tego w jakim stopniu lubimy mieć wysmażone mięso na patyczkach), należy patyczki często obracać aż mięso będzie dobrze przypieczone z każdej strony ale pozostanie soczyste wewnątrz. Podawanie polega na tym, że gdy szaszłyki są gotowe, podawaj je od razu - można je jeść trzymajac za patyczki lub zdjąć składniki z patyczka na talerz, najlepiej z ulubionym sosem do sałatek lub dipem. Możesz także podać je z pieczywem, bułką chlebe lub ryżem, kaszą czy ziemniakami - aby stworzyć pełnowartościowe danie według upodobań kulinarnych swoich i zaproszonych gości.

Skąd wziąć patyczki do szaszłyków: Zobacz patyczki w naszej ofercie: Oferta - patyczki do szaszłyków, czytaj również wiecej o patyczkach na blogu: Patyczki do szaszłyków.

Dragons - Patyczki

Zapraszamy do współpracy