Patyczki do waty cukrowej

 

Patyczki do waty cukrowej szorstkie. Powierzchnia naszych patyczków jest delikatnie szorstka dlatego Wata Cukrowa idealnie się przykleja do Patyczków a produkcja waty jest łatwiejsza.

Wszystkie Nasze patyczki do waty cukrowej są bardzo wytrzyłałe i sie nie łamią.

Mamy takie rozmiary jak:

Patyczki do waty cukrowej małej        20cm/4mm

Patyczki do waty cukrowej  średniej   30cm/4mm

Patyczki do waty cukrowej dużej        40cm/4mm

Patyczki do waty cukrowej XL             47cm/5mm

Patyczki do waty cukrowej XXL         53cm/5mm

 

Historia waty cukrowej

Pierwsze wzmianki o wacie cukrowej pochodzą już z XV w. Gdzie włoscy cukiernicy pragnęli stworzyć coś co zachwyci bogatych arystokratów. Początkowo były to słodkie pierścienie z roztopionego karmelu, co wóczas nie przypominało znanej nam obecnie formy, a dzisiejsza tehnika powstawania waty mocno odbiegała od dzisiejszej technologii.

Pierwszą maszynę do waty cukrowej wymyślili Amerykanie, którzy skonstruowali elektryczną maszynę o nazwie Fairy Flos (opatentowaną w 1897r.), wynalazcami jej byli dentysta William Morrison oraz producent cukierków John Wharton, to Oni spopularyzowali watę cukrową na światowy rynek.

Jednak swój pierwszy większy debiut wata cukrowa miała podczas Światowej Wystawy w Saint Louis, tamtego dnia sprzedano prawie 70 tysięcy pudełek waty cukrowej w których była pakowana.

Thomass Patton rozpowszechnił na świecie sprzedaż tej słodyczy przedewszystkim podczas cyrkowych występów.

 

Dzisiejsza produkcja waty cukrowej

Wata cukrowa powstaje w przeznaczonej do jej wyrobu maszynie, w wyniku roztopienia cukru oraz jej nagłego wystudzenia następuje wyrzycenie karmelu z bębna poprzez małe otwory, dzięki wirującym ruchom powstają cieńkie nitki, które nawijane są na specjalne drewniane patyczki do waty cukrowej które są do tego przystosowane.

Wata cukrowa może mieć rożne kolory i smaki dzięki specjalnym barwnikom dodawanym do cukru.

Patyczki do waty cukrowej które produkujemy są stworzone idealnie pod ten produkt, dzięi swojej szorstkiej strukturzę, wata dobrze się nakręca i nie przesuwa co pozwala na wygodną pracę oraz komfort spożywania jej.

 

Ciekawostki o wacie cukrowej

  • Lata 70-e uznaję się za początki masowej produkcji na skalę swiatową
  • Średnia porcja waty cukrowej waży około 30 gramów i ma 120 kcal oraz zawiera w sobie 99,9 % cukru
  • Pojedyńcza nić waty cukrowej ma mniejszą średnicę niż ludzki włos
  • Największa wata cukrowa powstała w Turcji w 2009 roku o długości 1,4 km i wadzę 300 kg a ten rekordowy wyrób powstawał przez 6 godzin, dzięki pracy 70 cukierników tymże zdobyli rekord Guinessa
  • W Chinach mają też swój odpowiednik waty cukrowej o nazwie " smocza broda" ( dragon's beard candy) wyrabiany jest ręcznie a do cukru dodawany jest tez syrop kukurydziany, wiórki kokosowe oraz orzeszki ziemne.Forma tej waty przypomina wyglądem " smoczą brodę" ponieważ jest ona biała i włochata co daje jej taki wyraz.
  • W Stanach Zjednoczonych obchodzi się Święto waty cukrowej ( National Cotton Candy Day) Święto to jest obchodzone 7 grudnia wtedy gdy u Nas obchodzimy mikołajki

 

 

 

Teraz troszke histori o powstaniu pierwszych patyczków z drewna, w tym patyczków do waty cukrowej. 

 

 

W roku 1890 Antoni Pietrys konstruktor maszyn stworzył pierwszy na Świecie maszynę do produkcji patyczów z drewna. Początkowo maszyna produkowała patyczki do zapałek

Przez kolejne lata zakład produkcyjny cały czas sie powiększał. 

Współpraca z producentami żywności w tym zakłady mięsne pozwoliła na szybki rozwój firmy.

Mała rodzinna firma urosła do rangi największego producenta patyczków z drewna w Europie.

Największym skarbem naszej firmy jest pasja i tworzenie produktów z miłosci do natury.

Dzięki ponad 130 letniej tradycji i rozwoju firmy możemy produkować patyczki, które są mocne, wytrzymałe i mającą powierzchnie pozwalającą wacie cukrowej przyklejać sie do patyczka.

 

 

 

Patyczki do waty cukrowej docierają do Klientów z całej Polski i Europy. Zapewniamy produkt najwyższej jakości.

Dragons - Patyczki

Zapraszamy do współpracy