Patyczki do owoców w czekoladzie
Owoce w czekoladzie, jest to idealny pomysł na słodki interes.
Produkujemy patyczki o struktórze szorstkiej co zapewnia dobre trzymanie się owoców na patyczku.
Możemy wyprodukować dowolny rozmiar patyczków.
Standardowe patyczki to;
24cm/3,2mm
24cm/4mm
14cm/8mm oraz 14cm/10mm Patyczki do jabłek
Historia czekolady
Czekolada znana jest od wieków, od tysięcy lat czekolada przeszła ogromną rewolucje, aby móc cieszyć nas swoim smakiem. Czekolada którą znamy dziś odbiega nieco od tego co znali Nasi przodkowie a jej historia jest nietuzinkowa. Otóż czekolada pojawiłą się jeszcze przed Chrystusem. Znan Nam są świadectwa iż pierwsze ziarna kakaowca pojawily się juz w okresie rozkwitu kultur indińskich którzy zostawili nam swoje malowidła na których były uwieczione sceny z tym "skarbem" oraz jej maszyny od obrabiania kakao co w ów czasach było naprawde wybitne.Od tego momentu kakao przechodziło przez wiele innych kultur i cywilizacji . Kakao było wykorzystywane jako środek płatniczy handlując jego owocami. Przez bardzo długie lata, tylko wyższe klasy społeczne mogły się delektować tym przysmakiem, choć było kiedyś ono tylko w formie gęstego płynu a smak nie przypominał obecnie nam znanego, ówcześnie dodaano do niego chili i pieprz.
Kakao w Europie
Dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba Europejczycy mogli poznać ziarna kakaowca. bowiem to on ze swoimi ludżmi napadł na jeden ze statków w którym znajdowały się poteżne ilośco ziareń kakaowca. Krzysztof Kolumb nie miał jednak przyjemności spróbowania tego "skarbu" dopiero, w 1528 r Hernan Cortez uzyskał przepis na Xocoatl czyli napój który wytwarzał się z kruszonych ziareń kakaowca który miał za zadanie wzmacniać oraganizm. Kakao bardzo szybko rozprzestrzeniło się i zyskało sławę po każdy zakątek Europy
Kiedy powstała pierwsza tabliczka czekolady?