Patyczki do waty cukrowej drewniane
Pachnące różnymi smakami (owocowe, o smaku coli czy inne) słodkie eteryczne kosmyki waty powstałę w wyniku zastygnięcia wirowanego w maszynie rozpuszczonego temperaturą cukru od zachwycają nasze podniebienia smakowe oraz gdy tylko nadejdzie okazcja mogą przywołać wspomnienia dziciństwa, w tym o wesołych miasteczkach czy jarmarkach oraz różnego rodzaju festynach. Centralnym elementem nośnym bez któego wata cukrowa nie trzymałaby formy są stosowane od zawsze patyczki do waty cukrowej - właśnie na nich opiera się całość tej słodkiej przekąski - niby niewielki kawałek skromnego drewiena ale ma tak kluczowe znaczenie - dlatego w tym artykule zagłębimy się w słodki i pachnący oraz fascynujący świat waty cukrowej na patyczkach, badając oraz przywołując jej historyczne pochodzenie, genezę oraz miesjce powstania i wynalezienia a metody produkcji i wspaniałe doświadczenia, jakie dostarczają ludziom w każdym wieku. Oczywiście również skupimy się na samych patyczkach do waty cukrowej.
Wata cukrowa a patyczki z drewna - wata cukrowa na patyku (znana również za granicą angielsku jako cotton candy) ma swoje korzenie już w osiemnastym wieku. Jednak dopiero na początku XX wieku pojawiła się na świecie nowoczesna wata cukrowa zawijana na patyczkach czyli właśnie taka jaką znamy wszyscy dobrze dzisiaj. Ponad sto lat temu bo już w 1904 roku międzynarodowej wystawie w Saint Louis to wata cukrowa na patyczku miała swój wielki pierwotny debiut oczarowujac oraz przyciągajać hipnotyzujcą formą wzrok zwiedzających ludzi oraz nie znanyej dotąd magicznej metamorfozie czyli przemianie białęgo cukru w cieniutkie oraz delikatne i rozpływające się w ustach każdego przepyszne nitki nawijane jak kłebuszen na patyczki do waty cukowej. Bardzo szybko dzięki rosnącej popularności rozwinęła się cała branża a na rynki wprowadzone zostały liczne produkty związane z jej wytwarzniem takie jak - różnego rodzaju cukry, smaki oraz aromaty a także patyczki do waty oraz co istotne przenoścne poręczne narzędzia/maszyny do kręcenia waty cukrowej co pozwoliło na cieszenie się tą słodką rozkoszą poprawiając ogólne wrażenia delektowania się tym nowym bądź co bądź smakołykiem lubianym zwłaszcza przez najmłodszych.
Czytaj więcej o patyczkach do waty cukrowej na naszym blogu: Patyczki do waty cukrowej.
Podstawą produkcji waty cukrowej jest sztuka przędzenia niteczek z rozpuszczonego cukru i nawijania go na specjalne patyczki do waty cukrowej. Do wytworzenia delikatnych pasm waty cukrowej używne są różnego rodzaju oraz gabarytów specjalne maszyny do waty, często nazywanej maszyną do waty cukrowej lub przędzarkami waty z cukru. Używany najczęściej jest cukier granulowany, topiący się przy określonej temperaturze co pozwala na przekształcanie chwilowo go w stan ciekły a potem ten upłynniony cukier jest następnie przepuszczany przez maleńkie dziurki wirujacej maszynie, gdzie poprzezstudzenie krzepnie w powietrzu, tworząc delikatne nitki waty cukrowej nawijane na patyczki do waty cukrowej. Wykwalifikowani operatorzy zręcznie owijają te nici wokół obracającej się główki, fachowo tworząc kultowe rożki oraz obłoczki z waty cukrowej które się potem nawija na patyczki. Patyczki waty cukrowej są zwykle wykonane z drewna o okrągłym lub kwadratowym przekroju. Wybór gatunku drewna zależy od różnych czynników, w tym kosztów, ochrony środowiska, dostępności surowca a także preferencji hurtowego klienta. Patyczki z drewna mają przewagę nad plastikowymi gdyż są ekologiczne oraz biodegradowalne i nie zaśmiecają srodowiska - zyskują na popularności ze względu na swój zrównoważony charakter z surowca odnawialnego jakim jest drewno. Te patyczki przechodzą kontrolowany skrupulatny proces produkcyjny, dzięki czemu są wystarczająco wytrzymałe, pozbawione zapachu oraz smaku a także na tyle mocne żebyy utrzymać watę cukrową. Jednocześnie lekkie i łatwe w obsłudze i wygodnie leżą w dłoni nawet dziecka a są też patyczki które mają spacjalne wybarwienia czyli kolory i wzory jakimi przyozdabiane jest drewienko ze względów estetycznych - pozwala to na dodanie odrobiny fantazji ogólnemu doświadczeniu konsumenta z watą cukrową na patyku. Obecnie wata cukrowa na patyczkach stała się synonimem radosnych okazji i uroczystości. Są nieodzownym elementem jarmarków, karnawałów, przyjęć urodzinowych i wesel, dodając odrobiny słodyczy każdemu wydarzeniu. Sam widok maszyny do waty cukrowej, która budzi się do życia i zamienia zwykły cukier w chmurę słodkiej dobroci, wystarczy, aby wywołać emocje wśród uczestników w każdym wieku.