Branża spożywcza: patyczki do szaszłyków
Drewniane patyczki do szaszłyków czyli ekologiczne grillowanie z troską o zdrowie i ekologię. Ponieważ obecnie w dzisiejszych czasach, kiedy staramy się dbać o środowisko naturalne, zdrowe odżywianie jak i wykorzystywanie surowców i egergii odnawialnej, patyczki drewniane są doskonałą alternatywą dla wyrobów z plastiku czy innych tworzyw sztucznych. Patyczki do szaszłyków wykonane są zdrewna więc są zatem biodegradowalne (ulegają rozpadowi przez co można je kompostować), a to oznacza że po zużyciu można łatwo się ich pozbyć w bezpeczny dla środowiska sposób - ponieważ się rozkładają nie szkodząc przyrodzie i otoczeniu, stosując je do przyrządzania szaszłyków nie musimy się martwić o to że zaśmiecamy środowisko. Ponadto, wiadomym jest że produkcja patyczków nie wymaga używania środków chemicznych (surowe drewno nie jest niczym malowane ani zapuszczane - podlega tylko obróbce mechanicznej). Proces produkcji patyczków do szaszłyków wykonanych z drewna również nie wymaga zużywania znaczącej ilości energii elektryczne czy surowców szkodliwych, co przyczynia się nie tylko do zmniejszenia emisji CO2 ale również ogranicza przenikanie do środowiska substancji niebezpiecznych. Wybierając patyczki drewniane do szaszłyków, możesz nie tylko cieszyć się smacznymi własnoręcznie przygotowanymi potrawami na grillu z przyjaciółmi ale także dbasz o naszą planetę i swoje otoczenie.
Wykorzystanie patyczków do szaszłyków w gastronimicznej sztuce grillowania
Urządź grilla z przyjaciółmi - wykorzystaj patyczkami drewniane w przygotowaniu pysznych dań. Ponieważ grillowanie to sztuka którą kochają wszyscy smakosze i zwolennicy szaszłyków, umiejętność ich odpowiedniego przygotowania opiera się na prawidłowym użyciu patyczków drewnianych - w zależności od doświadczenie można sprawić, że twoje potrawy i szaszłyki będą jeszcze smaczniejsze oraz atrakcyjniejsze nie tylko dla podniebienia ale również dla oka. Dlatego przed użyciem patyczków (nadziewaniem na nie elementów skałdowych przyrządzanych szaszłyków), zalecne jest ich namoczenie (trzymanie patyczków w wodzie przez czas nawet kilku godzin). Na co to ma wpływ? Jeżeli chodzi o szaszłyki to wiadomo że dzięki namoczeniu unikniesz ich nadmiernemu przypalenie (drewno jest palne) w czasie imprezy podczas grillowania. Istotne i niezmiernie ważne jest również równomierne rozmieszczenie mięsa oraz warzyw na patyczkach (dbając o rozmieszczenie mas), pozwala to zapewnić jednomierne oraz równoczesne ich przyrumienianie i pieczenie (mięso na całej długości i głębokości będzie przyrządzone w tym samym stopniu). Należy zwrócić uwagę i pamiętać o systematycznym obracaniu patyczków z szaszłykami tak żeby nasze grillowanie miało efetk w postaci pysznego jedzenia - chrupiącego na i aromatycznego zewnątrz, z jednoczesnym zachowaniem soczystości wewnątrz.