Patyczki
Patyczki do szaszłyków
Patyczki do szaszłyków – czy ich rola jest ważna i jakie wybrać?
Mogłoby się wydawać, że dobrego szaszłyka nie czynią narzędzia z pomocą których jest wykonany, lecz wyłącznie to – jakie składniki się uwzględnia w tym przysmaku z grilla. Nic bardziej mylnego! Otóż patyczki do szaszłyków są niemniej istotne w dążeniu do doskonałej przyjemności wynikającej z konsumpcji tego smakołyku. Podążając tym tokiem myślenia w niniejszym artykule skupimy się nie na samych szaszłykach właśnie, ale też roli patyczków w ich przyrządzaniu.

Najlepsze szaszłyki – czyli jakie? Gdyby zapytać pierwszego lepszego, przypadkowego wielbiciela barbecue o to, czym są najlepsze szaszłyki jest duża szansa, iż w odpowiedzi usłyszelibyśmy, iż muszą być proste w przygotowaniu, niedrogie i smaczne. Właśnie dlatego drewniane patyczki do szaszłyków świetnie sprawdzają się w tej roli – idealnie odpowiadają na te wymagania jako takie. Oczywiście na rynku istnieją także alternatywne patyczki ze stali nierdzewnej. Bez względu na to, na których stanie Twój wybór jest jedna zasada, która musi być spełniona, aby wybrane patyczki do szaszłyków spełniły swoje zadanie: muszą mieć ostre końcówki.
Dlaczego patyczki do szaszłyków muszą mieć ostre końce?
- patyczki będą bez trudu przebijać żywność
- patyczki do szaszłyków nie będą rozrywać żywności
- są solidne
- są ekologiczne i nadają się do wielokrotnego użytku
Jest duża szansa, że w ogóle nigdy nie myślałeś o tym w ten sposób i kupowałeś przypadkowe patyczki, a często po tym odczuwałeś frustracje w trakcie nakładania na nie wybranych delikatesów. Teraz jesteś już odrobinę bogatszy o wiedzę na temat tego, dlaczego patyczki do szaszłyków mogą pełnić większą rolę podczas upragnionego, weekendowego grilla aniżeli wydawało Ci się do tej pory. Chodźmy w ten temat dalej!

Patyczki do szaszłyków – nie tylko do szaszłyków!
Czy wiesz, że lista potraw z całego świata robionych z pomocą patyczków na szaszłykach naprawdę jest długa. W wielu kulturach istnieje tradycja umieszczania kawałków mięsa, owoców morza i warzyw właśnie wykorzystując do tego patyczki do szaszłyków. W końcu nadziewanie składników na szaszłyki to jeden z najprostszych sposobów na obróbkę cieplną jedzenia. Wszystko czego potrzebujesz to, cóż, szpikulec jako taki. Aby znaleźć najlepszy szaszłyk do planowanego, kulinarnego celu, warto zapoznać się z tym, jakie patyczki do szaszłyków są w ogóle dostępne na rynku. Są zarówno opcje drewniane do jednorazowego użytku, jak i te wykonane ze stali nierdzewnej, nadające się do wielokrotnego użytku. Ich ceny są różne, tak samo jak długości. Próbując kilku typów szybko przekonasz się, że wysokie ceny i dodatkowe funkcje nie zawsze sprawiają, że szaszłyk jest lepszy – w rzeczywistości często może oznaczać to nawet coś przeciwnego. Najlepsze patyczki do szaszłyków zwykle są niedrogie, trwałe i gotowe na wszystko, cokolwiek będziesz miał ochotę na nie nadziać.
Drewniane patyczki do szaszłyków – popularne i przystępne
Z pewnością nie raz widziałeś już ten styl drewaniengo szpikulca. Zasadniczo drewniane patyczki do szaszłyków to nic innego, jak zaostrzony pręt z ekologicznego materiału. Zwykle jest to po prostu klasyczna konstrukcja bez dodatków, która po prostu działa i właśnie za to ją wszyscy kochamy i z tego powodu wybieramy na szybkiego grilla w sobotni wieczór. Możesz znaleźć niezliczoną ilość takich wersji patyczków do szaszłyków zarówno w Internecie, jak i w lokalnym sklepie spożywczym, zwracaj uwagę zwłaszcza na te, które poza dostępnością gwarantują też przystępną cenę i solidną konstrukcję.
Co ciekawe, wśród drewnianych patyczków do szaszłyków również możesz znaleźć te, które są o poziom wyżej i na przykład słyną ze świetnego designu. Takie eleganckie patyczki do szaszłyków na pewno Cię nie zawiodą, jeśli organizujesz formalnego grilla na przykład dla znajomych z pracy. Ważne jest, że aby bez względu na wszystko zawsze miały ostrą końcówkę, która z łatwością przebija żywność, nie rozrywając jej, oraz płaską formę, która zapobiegała niezamierzonemu obracaniu się żywności (nie ma nic gorszego niż widok kawałka soczystego boczku wpadającego do żaru!). Fajnym dodatkiem do tego rodzaju drewnianych patyczków są również szerokie uchwyty zapewniające idealne miejsce do trzymania szaszłyków – dzięki czemu można je nawet układać w stosy, co zapewnia porządek podczas przechowywania i innych związanych z tym operacji.

Drewniane a stalowe patyczki do szaszłyków – fanaberia czy ciekawa alternatywa? Niektórzy miłośnicy grilla decydują się też od czasu do czasu sięgnąć po patyczki do szaszłyków wykonane ze stali nierdzewnej, które być może nie wyróżniają się na pierwszy rzut oka, ale przewyższają wiele bardziej wyrafinowanych modeli w tej klasie. Zwróć uwagę na te, które mają małe, zapętlone uchwyty i pozbawioną ozdób konstrukcję, bo to oznacza, że można je efektywnie napełnić składnikami. Sam szpikulec najlepiej, aby był płaski, ale równocześnie cienki, dzięki temu takie patyczki są w stanie trzymać delikatne kawałki przy minimalnym obracaniu się podczas obróbki cieplnej na grillu. Miłośnicy barbecue uwielbiają takie patyczki do szaszłyków za to, że są zachwycająco ostre i zadziwiająco lekkie. Wczytując się w opinie na ich temat można zauważyć, że są często chwalone za to, że można na nie nawlekać nawet naprawdę delikatne składniki – jak miękkie plasterki brzoskwiń i to bez ich rozdzierania. Jeśli nie próbowałeś jeszcze owocowych szaszłyków być może właśnie teraz jest idealny moment, aby to zrobić. Nie bój się też patyczków, które mają zaokrąglony kształt – zwłaszcza, jeśli zależy Ci na czasie. Jeśli jednak na takie patyczki postawisz pamiętaj, że wtedy składniki mogą być bardziej podatne na przesuwanie się czy obracanie podczas grillowania. Pamiętaj też, że na rynku możesz znaleźć zarówno najkrótsze opcje ze stali nierdzewnej, które nadają się do mniejszych grillów, jak i te dłuższe – jeśli rozmiary Twojego królestwa barbecue są naprawdę imponujące. To trzeba zawsze brać pod uwagę.
Różnego rodzaju patyczki do szaszłyków
Pomysły na przetestowanie, wykorzystanie i smaczne inspiracje
Aby znaleźć patyczki do szaszłyków, które odpowiadają Ci najbardziej – najlepsze co możesz zrobić to przetestować kilka różnych rodzajów. Nie ma lepszego sposobu niż to! Aby Ci to ułatwić – mamy dla Ciebie kilka inspiracji. Zacznijmy na przykład od szaszłyków z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami. Na jednym grillu zamontuj drewniane i stalowe patyczki do szaszłyków z kawałkami kurczaka wielkości kęsa, kawałkami delikatnych brzoskwiń i cienkimi plasterkami prosciutto – wszystko po to, aby zobaczyć, jak każdy z patyczków radzi sobie ze składnikami o różnej wielkości i teksturze. Wskazówka jest taka, by przygotować drewiane szaszłyki, warto wcześniej je przez nieco ponad godzinę namoczyć w wodzie. Lubisz owoce morza? W takim razie mamy dla Ciebie jeszcze inny pomysł na to, w jaki sposób możesz przetestować wybrane patyczki. Nabij krewetki na parę patyczków do szaszłyków, posmaruj je masłem czosnkowym, a następnie grilluj na dużym ogniu. Gdy będą już gotowe - przełóż do miski i polej sosem. Przed tym testem również warto namoczyć drewniane patyczki do szaszłyków – choć tutaj powinno wystarczyć już około 45 minut. Bez względu na Twoje smaki – warto też przed wyborem ulubionych patyczków wykonać swoiste testy użyteczności. Podczas tego rodzaju testów zauważysz:
- wszystkie cechy, które przyspieszają przygotowanie szaszłyków,
- czy można konkretne patyczki wygodnie przewracać na grillu,
- czy możesz skutecznie wyjmować szaszłyki po grillowaniu.
Jeśli zdecydujesz się na patyczki do szaszłyków ze stali nierdzewnej – myj je zaraz po użyciu i oceniaj, czy łatwo je wyczyścić i czy nie widać na nich śladów plam lub osadów. W przypadku drewnianych szaszłyków natomiast warto sprawdzać, czy przypalają się na grillu (nawet po namoczeniu) i czy są wystarczająco mocne, aby pomieścić tyle jedzenia, co ich odpowiedniki ze stali nierdzewnej. Takie rozeznanie powinno Ci już dać duży wgląd w to, jakie patyczki mają szansę stać się Twoimi ulubieńcami.
Drewniane czy metalowe patyczki do szaszłyków?
Drewniane patyczki do szaszłyków zdają się wręcz okazyjne w porównaniu z metalowymi — dla wielu z Was to będą właśnie te zwycięskie opcje, które kosztują mało, ale dają dużo. Nie dość, że można je dostosować do różnych rodzajów potraw, to jeszcze mają tę dodatkową zaletę, że ulegają biodegradacji. Oczywiście też mają plusa za swoje ostre końcówki, dzięki którym bez wysiłku przekłują zarówno mięso, jak i warzywa. Ich włóknista konsystencja zapewnia większe tarcie niż stal nierdzewna, dzięki czemu w naturalny sposób zapewniają przyczepność, dzięki czemu żywność przylega w sposób naturalny do trzonka szpikulca, a to zapobiega toczeniu się lub przesuwaniu podczas grillowania. Jest więc więcej niż prawdopodobne, że w Twoim przypadku i po Twoich testach także te patyczki do szaszłyków będą absolutnym zwycięzcą! Żeby być sprawiedliwym oczywiście trzeba przyznać, że drewniane patyczki też mają swoje słabe strony – jak na przykład to, że ten materiał wymaga jednak dodatkowego namoczenia przed grillowaniem, a chociaż większość zasobów internetowych sugeruje 30-minutowe namoczenie, zwykle to godzina lub nawet dłużej jest lepsza, aby spowolnić zwęglenie na grillu. Zakup grubszych patyczków do szaszłyków też tutaj może okazać się pomocny. Naturalne, klasyczne patyczki z drewna do szaszłyków mają zwykle około 3 milimetrów szerokości i przez to sąy bardziej podatne na: przypalenie, odpryski, złamanie. Mówimy o tym w porównaniu do innych patyczków z drewna, ale które mają choć dodatkowy milimetr grubości. Dobra informacja jest taka, że w większości sklepów spożywczych dostępnych jest wiele przyzwoitych, grubszych wersji. Biorąc pod uwagę to, że drewniane patyczki do szaszłyków są zasadniczo jednorazowego użytku i często są dostarczane w zestawach zbiorczych, ogólnie miło jest mieć je pod ręką szykując się na biwak, organizując imprezę przy grillu, a co ciekawe – mogą się one przydać również do wielu innych zadań, jeśli w Twoim domu są osoby lubiące rękodzieło.

Zobacz również: