Patyczki do gofrów
Niech Cię zainspirują patyczki do gofrów
Stwórz z ich pomocą nietuzinkowy smakołyk!
Te smaczne śniadanie – a właściwie pyszny posiłek o dowolnej porze – w końcu gofry same w sobie są pyszne. Przenieś je na wyższy poziom, chwyć patyczki do gofrów, a sam wafel posyp odrobiną cukru pudru i podawaj z wyborem świeżych owoców i odrobiną słodzonego sera ricotta, aby zapewnić pyszny początek poranka, czy zakończenie dnia w słodkim stylu.

Patyczki do gofrów – to z ich udziałem powstają pyszne, bogate i delikatne przysmaki. Czytaj dalej i daj się zainspirować!

Pyszne gofry na patyczkach – jak to zrobić?
Na początku przesiej mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sól i cukier do dużej miski i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Następnie do innej miski dodaj żółtka jaj, szklankę mleka, niesolone masło (1/4 szklanki) i czysty ekstrakt waniliowy (1/2 łyżki) i dobrze ubij. Białka umieszczamy w czystej misce i ubijamy trzepaczką drucianą lub mikserem elektrycznym, aż powstanie sztywna piana. Dużą łyżką należy delikatnie wmieszać ubite białka do ciasta. Lekko posmaruj wewnętrzną powierzchnię każdej patelni lub urządzenia do robienia gofrów niewielką ilością roztopionego masła lub neutralnego oleju. Rozgrzej zewnętrzną część obu patelni na kuchence na średnim ogniu. Wypełnij wgłębienia jednej patelni, aż ciasto będzie równe, a w połowie pieczenia przewróć całość na drugą stronę. To kluczowe, by móc w następnej kolejności płynnie włożyć patyczki do gofrów we właściwe miejsce. Gofry powinny opiekać się około dwóch do trzech minut z każdej strony, w zależności od indywidualnych ustawień sprzętu. Wewnętrzna powierzchnia zwykle w dedykowanych urządzeniach nieprzywierająca, więc gofry powinny bez problemu odchodzić. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Można też je podawać z syropem klonowym. Palce lizać!
Za co kochamy patyczki do gofrów i smakowitości, które powstają z ich pomocą?
Gofry na patyku są niezwykle miękkie, z nadzieniem i wielowarstwową polewą, a jednocześnie nie wymagają widelca i minimalizują możliwość zabrudzenia. Od jakiegoś czas stały się słodkim fast foodem nr 1, przewyższając popularnością nawet dziwaczne koktajle. Kultura gofrów w naszym kraju dopiero nabiera rozpędu. Śpieszymy się więc, aby podzielić się z Wami najsmaczniejszymi przepisami na to, jak wykorzystać patyczki do gofrów. Nasze inspirujące porady to te, które sprawią, że nawet nudne, klasyczne gofry staną się bombastyczne! Gotowy na przepyszne porady? No to zaczynamy.

Przysmak z dodatkiem skórki pomarańczowej - Gofry z bitą śmietaną to klasyk, dlatego serwowane są w niemal każdej kawiarni. Niezmiennie podawane z jagodami lub gorącą czekoladą. Mało kto jednak wie, że delikatny, kremowy smak doskonale komponuje się z cierpką, aromatyczną skórką. Zatem chwyć za patyczki do gofrów, do wafla dodaj składniki takie jak: odrobina bitej śmietany, szczypta świeżej skórki pomarańczowej, kilka kropel czekolady. Eksplozja smaku gwarantowana!
Ciemna czekolada i liofilizowane maliny na patyczku do gofrów Wybierając króla w świecie dodatków, czekolada z pewnością zajmie pierwsze miejsce. Ponieważ ludzie uwielbiają tak samo czekoladę, jak i gofry od wieków, trudno jest wprowadzić coś nowego w tej dziedzinie, ale spróbujemy. Ciekawy, pełny smak można uzyskać, jeśli do polewy z gorzkiej czekolady dodamy liofilizowane maliny lub inne posiekane suszone jagody.
Miód i orzechy? Palce lizać! Miód niesłusznie pozostaje w tyle w wyścigu po czołową pozycję, dlatego postarajmy się, aby jego smak był nieco bogatszy i głębszy. Łatwo to osiągnąć, dodając pokruszone, solone orzeszki ziemne do słodko-słodkiej glazury miodowej. Jest niezwykły, bardzo jasny i niejednoznaczny.
Patyczki do gofrów i solony karmel – delikatesowy majstersztyk!
Solony karmel jest w naszych kuchniach od dekad, a nadal nie stracił swojej pozycji w kuchni. Ponieważ tradycyjny sos solony karmel stał się już przestarzały, można go nieco unowocześnić. Jako polewę użyj klasycznego karmelu, a jako posypkę zmieszaj płatki migdałów z solonymi płatkami szwedzkimi lub grubą solą krystaliczną. Smak jest po prostu wszechstronny i bardzo niezapomniany. Patyczki do gofrów to inspiracja, która pomoże Ci stworzyć niejeden, fantazyjny przepis. To cała filozofia i trend w gotowaniu. Skorzystaj z okazji i przekształć swoją słodką kuchnię w prawdziwe imperium smaku – z wysokiej jakości patyczkami do gofrów zrobisz to o wiele łatwiej.
W jaki sposób patyczki do gofrów przyczyniły się do większej popularności tego przysmaku?
Gofry pojawiły się po raz pierwszy już w XIV wieku w Holandii, skąd później przedostały się do Niemiec i Ameryki. Mniej więcej w tym samym czasie pojawiły się pierwsze gofrownice - kwadratowe żelazne talerze. Gofrownica wielokrotnie zmieniała swoją konstrukcję i kształt, z czasem otrzymała kwadratowe otwory i elektrykę. Wreszcie nabrała kształtu, jaki znamy dzisiaj. Gofrownice występują w wielu kształtach – warto o tym coś więcej wiedzieć, zanim bliżej spojrzymy na najbardziej interesujący dla nas temat, jakim są patyczki do gofrów jako te dzisiaj najpopularniejsze. Jakie kształty gofrów możemy dzisiaj znaleźć? Okrągłe, kwadratowe, podłużne, prostokątne, serca.
Ponadto gofrownice różnią się głębokością płyt waflowych. Głębsze przeznaczone są do miękkich gofrów w klasycznym stylu. Mniejsze i bardziej płaskie przeznaczone są do gofrów śniadaniowych. Gofrownica wykorzystująca patyczki do gofrów to nowość na dzisiejszym rynku AGD. Umożliwia upieczenie deseru na specjalnych drewnianych patyczkach i robi to doskonale.
Wysokiej jakości patyczki do gofrów
Dodaj fantazji do deseru!
Oryginalny kształt – to wielka zaleta, którą zyskujemy dzięki patyczkom do gofrów. Gofry na patyczkach mają specjalny wydłużony kształt i radykalnie inny wzór – jak choinka, drabinka czy kratka. Jest to szczególnie ważne do odnotowania, jeśli kupujesz gofrownice i patyczki do gofrów nie z myślą o użytku w domu, ale do firmy. Jedną z przewag konkurencyjnych jest oryginalny kształt, który pozwoli na promocję w social mediach. Modny wygląd deserów to łatwy sposób na to, by uzyskać bezpłatną reklamę za pomocą zdjęć użytkowników sieci, którzy przychodzą do Twojej kawiarni. Co więcej, podłużne gofry piecze się od razu na specjalnym drewnianym patyku, który przechodzi przez cały produkt. Dzięki temu jedzenie gofrów jest wygodne, gdyż nie spadają przy tym z patyczka i można je z łatwością przenosić nie tylko na talerz, ale także bezpośrednio na patyczek, niczym watę cukrową. Warto też zauważyć, że formy w klasycznej gofrownicy są blisko siebie, przez co podczas pieczenia mogą powstać duże gofry, które trzeba będzie później przeciąć nożem. Specjalna gofrownica i dedykowane dla niej patyczki do gofrów to połączenie, które usuwa pojawienie się tej wady, dzięki czemu przygotowanie deseru staje się: prostsze, wygodniejsze, bardziej estetyczne.

Przy zakupach weź również pod uwagę dodatek, jakim jest uchwyt na patyczki do gofrów, który to pomaga kucharzowi włożyć patyczek na odpowiednią głębokość i tym samym można mieć pewność, że nie wypadnie podczas przyrządzania pysznego deseru. Przeciętna gofrownica deserowa na patyku pozwala na przygotowanie aż 6 gofrów na raz, natomiast standardowa gofrownica przeznaczona jest na 1-6 gofrów. Pamiętaj też, by zamawiać wyłącznie wysokiej jakości patyczki do gofrów przeznaczone właśnie do tego celu. Pomogą Ci one stworzyć najlepszy produkt – dla swoich bliskich lub klientów, w zależności o tym, czy mówimy o przyrządzaniu słodkości w domu, czy w kawiarni.
Patyczki do gofrów a dobór temperatury do zawartości ciasta
W przeciwieństwie do swoich klasycznych poprzedników, nowoczesne gofrownice mają kilka trybów pieczenia. Tryby te okresowo stawiają właściciela urządzenia w trudnej sytuacji: w tym samym trybie gofry według różnych przepisów mogą się palić, sklejać lub być po prostu idealne. Główną tajemnicą jest skład ciasta, z którego robisz gofry na patyczkach. Zanim włożysz patyczki do gofrów - podpowiemy Ci, czego możesz oczekiwać od gofrownicy i jak wybrać odpowiedni tryb pieczenia w zależności od zawartości ciasta.
Tryby temperatury Liczba stopni nagrzewania paneli gofrownic w różnych modelach waha się od 3 do 6. Jeśli w instrukcji obsługi nie wskazano inaczej, poziomy nagrzewania odpowiadają następującym temperaturom: I-II - do 150 stopni Celsjusza, III-IV - od 150 do 170 stopni Celsjusza, V-VI - od 170 do 200 stopni Celsjusza. Wybierz górne granice trybów, jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej chrupiących gofrów po zewnętrznej stronie i dolne granice – jeśli jesteś miłośnikiem miękkich gofrów.
Wybór poziomu ogrzewania a patyczki do gofrów - Aby wybrać odpowiedni tryb pieczenia gofrów na patyku, należy ocenić składniki ciasta. Delikatniejsze masy biszkoptowe bazują na ubitych białkach i niewielkiej ilości mąki. Na przykład klasyczne gofry belgijskie piecze się w zakresie temperatur od 130 do 150 stopni. Pieczenie jednej porcji zajmuje około 7 minut. Ugotowane gofry są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Podaje się je najczęściej na talerzu, nawet jeśli zawierają patyczki do gofrów. Gęstsza zawartość drożdży, zawsze wymaga wyższych temperatur pieczenia – od 150 do 180 stopni Celsjusza. Następnie czas pieczenia skraca się do 5-6 minut. Ugotowane gofry mają gęstszą konsystencję i dobrze trzymają się patyczków do gofrów. Gofry przekąskowe z serem, szpinakiem, kurczakiem i innymi pożywnymi, ale nie gofrowymi składnikami piecze się zwykle w trybach V-VI, które umożliwiają chwilowe stwardnienie ciasta. Jeśli pieczesz gofry z nadzieniem, np. dżemem, czekoladą lub mrożonymi jagodami, warto ustawić wyższą moc, aby ciasto mogło szybko stwardnieć. W takim przypadku czas gotowania jest zwykle skracany o 1-2 minuty.
Reasumując, patyczki do gofrów cieszą się dużą popularnością ze względu na to, że pozwalają podkreślić piękny kształt smakołyku. Aby taki efekt uzyskać zawsze stawiaj na prostą recepturę, zwartość i dostępność wysokiej jakości sprzętu, dzięki któremu w kilka minut przygotujesz smaczną przekąskę. Przepisów jest wiele – możesz z nimi eksperymentować, ale jeśli chodzi o patyczki do gofrów – zawsze stawiaj na wysoką jakość!
Zobacz również: